Een stormachtige romance in de bieb
NIJMEGEN - Circus Colourful City heeft zijn tenten weer opgeslagen in het Goffertpark, maar het jaarlijkse festival stuurt zijn bezoekers ditmaal ook de stad in. Om Nijmegen te ontmoeten. En haar kunstige mensen.
Zondagmorgen, kwart over tien: de Hatertse Harmonie, aangedreven door een fietser op een hometrainer, toetert de slaap uit je ogen.
Zondagmiddag, tien voor twee: onderuitgezakt op het podium van het Gofferttheater, omringd door zachte kussens en een zevental dichters, kom je weer op adem. Tussendoor heb je in een transformatorenfabriek gekeken naar wikkelkunst en zag je hoe een groep acteurs de boekenkasten van de bibliotheek in het voormalige Canisiuscollege deden trillen. Wij gaan op ontdekkings- en ontmoetingsreis in een doodgewone stadsbus. Nieuwsgierige Nijmegenaren en niet-Nijmegenaren stappen in. Zij krijgen waar voor hun strippenkaarten: op vier boeiende locaties korte voorstellingen van dansers, muzikanten, dichters en acteurs. Halte 1 is in Hatert. Op de hangplek is een tijdelijk, doorzichtbaar bamboetheater verrezen dat heel Hatert lijkt te wonderlijke samenwerkingen. Tussen de harmonie, hebben geïnspireerd tot stokkendansers en de rapgroep SoLoud, die tijdens het blaasconcert per grote groene slee arriveert. De chauffeur van beide muziekdichters wacht in de auto. Prachtig gedaan. Het maakt je nieuwsgierig naar de rappers en dansers. En naar deze wijk.

Zo biedt de bustocht door de stad meer flitsontmoetingen. Want wie is die wikkelkunstenares in de Smitfabriek, de tweede halte? Eerst is ze een onzichtbaar hoopje in een gigantisch rood doek aan een fabriekskatrol. Dan ontwikkelt ze zich, langzaam en in de lucht hangend. Later raakt ze weer verstrikt in het doek. Plots is ze verdwenen. In de fabriek is het steeds rumoerig. Een koor timmert en trommelt, maar laat ook een prachtig stemgeluid door de hal galmen.

Op weg naar de volgende halte delen de busgidsen boterhammen uit.
De hele bus zingt van Dromenland als we de St.-Annastraat oversteken.
In het oude Canisiuscollege (halte 4) hangen de muzikanten uit het
raam. Tijd om te snuffelen in het voormalige gymnasium is er niet. Een
bonte stoet aan acteurs neemt de buspassagiers mee naar de aula en
de bibliotheek, waar de boeken uit de kasten vallen en de grote lampen
heen en weer zwiepen. Terwijl een broeder verhaalt van oude tijden op
het college, beleven twee studenten een stormachtige romance.
Iedereen wil blijven snuffelen op deze halte, maar de bus vertrekt naar
de Goffertweide, de eindbestemming.

Wat jammer dat deze buslijn vandaag is opgeheven.