NIJMEGEN - Circus Colourful City gaat vandaag van start. Gisteren werd er nog hard gewerkt in Hatert om er een grote bamboe - arena te laten verrijzen. Tweehonderdzeventig scholieren sloegen de handen uit de mouwen. Met man en macht wordt er gewerkt. Zestien torens van zo'n veertien meter hoog moeten er verrijzen. Zij vormen het decor van een bamboe-arena waar vandaag, morgen en zondag muziek en theateroptredens worden gehouden.

De bamboe-arena is een idee van van kunstenaar Antoon Versteegde. Hij werkt al zo'n twintig jaar met bamboe. "Een heel eerlijk, ecologisch verantwoord materiaal", vindt hij het. Hij staat met een grote camera het wordingsproces van zijn kunstwerk te fotograferen en heeft nauwelijks tijd om te praten.

Het trapveldje op de hoek van de Van Couwenbergstraat en Zypendaalsestraat is de locatie waar de bamboe-arena verrijst.
Tweehonderdzeventig leerlingen van de technische school Jonkerbosch staan uitgelaten op het het veld.
Een deel heeft al bezit genomen van de arena en zit lekker op de tribune van het zonnetje te genieten. Een ander deel is bezig om de veertien meter hoge torens in elkaar te zetten.

Dat gebeurt met bamboestokken en elastieken. Een hele simpele constructie. De jongens van
Jonkerbosch zijn dolenthousiast. Met luid gejuich wordt een toren overeind gezet. Af en toe
wordt er gescholden op elkaar. Als de volgende toren omhoog moet knakt 'ie halverwege om.

"Dat is al de tweede keer vanochtend", verzucht een leerling van klas
2d. Maar het is geen probleem, blijkt, want de stokken worden weer
tegen elkaar gezet en er komen extra elastieken aan te pas om ze te
bevestigen. "Het is een hele slimme constructiemethode", zegt
kunstenaar Diederik Grootjans. Hij is ook bij het project betrokken en
houdt de supervisie op de locatie in Hatert. Grootjans heeft als
schilderend kunstenaar ook zijn bijdrage aan de arena in Hatert
geleverd. "In de maanden april en mei heb ik met duizend bewoners hier
in Hatert allerlei paneeltjes beschilderd. Daarop staan de hangjongeren
van nu en van twintig jaar geleden afgebeeld. Die hebben we samen-
gebracht tot twee grote schilderijen", vertelt hij. De ronde arena krijgt inmiddels langzaam maar zeker vorm. "De torens moeten het houden, ook als er een stevig wind staat. Ze worden nog extra bevestigd". Dan is het decor klaar voor de vijf optredens die er dit weekend plaats hebben.

De rapgroep SoLoud komt, er is muziek van de Hatertse Harmonie, Idol ster Ron Link treedt op en een Molukse zang- en dansgroep.
De optredens zijn vrijdag om 14.30 uur, zaterdag en zondag om 10.30 en 14.30 uur. Zondag zijn er vanaf 11.30 uur sneltekenaars en is er een fotograaf die portretten van de mensen maakt. Tekeningen en foto's komen twee weken in het wijkcentrum te hangen.