Gezellige nieuwjaarsconcerten: Harmonie Hatert heeft er al jaren patent op. Deze zondagmiddag is het niet anders in het volle Nijmeegse Kandinsky College.

Toch onderscheidt de zoveelste nieuwjaarsuitvoering zich van alle voorgaande. Niet dat er vroeger niet leuk gemusiceerd werd, zoiets zou ik niet durven beweren. Maar dit eerste concert onder leiding van de nieuwe dirigent Jan Wessing getuigt van een innerlijke groei die beslist opmerkelijk genoemd mag worden. Het afgelopen jaar is het Hatertse orkest zich qua mentaliteit en repertoire bovendien meer gaan richten op het harmoniewerk en wat minder op pure amusementsmuziek. Er wordt tijdens deze drukbezochte middag geconcentreerd gemusiceerd en goed op de dirigent gelet.

Onder zulke omstandigheden wordt het mogelijk een lastig klassiek stuk als het Largo uit Vivaldi's Vier Jaargetijden uit te voeren. De spanning is meer dan voldoende en de ritmiek lekker strak. Jammer alleen dat de begeleidende stemmen (met name de baritons) hier en in het Concerto d'amore van Jacob de Haan nog niet overal de goede noten spelen.
Dergelijke smetjes ontnemen gelukkig geenszins het zicht op de eerlijke intenties van het orkest, dat hóórbaar vooruit wil.

Dat Harmonie Hatert op de goede weg zit, wordt in de loop van het concert steeds evidenter. Bizet in Swing (een verrassende dixie-bewerking van de Mars van de Drie Koningen uit de L'Arlésienne Suite) laat een prima indruk achter, net als het thema uit de tv-serie Derrick. De concertmars Arsenal van Van der Roost en Top of Rob (een medley van hits van Rob de Nijs) stralen van zelfverzekerdheid.

Helemáál indrukwekkend wordt de uitvoering in de gezamenlijke nummers met de doedelzakken en het slagwerk van Batavorum Pipes and Drums.
De aula van het Kandinsky College vult zich met warme samenklanken in Amazing Grace. Prachtig, zoals de ontroerende sonoriteit van het orkest zich mengt met het snerpende geluid van de in vol ornaat uitgedoste Nijmeegse Highlanders.

Ook in Highland Cathedral komen beide groepen tot een imposant geheel. Wie deze bijzondere combinatie tussen harmonie en doedelzakken gisteren gemist heeft, kan 1 mei terecht op de Grote Markt.

Concert: Harmonie Hatert o.l.v. Jan Wessing m.m.v. Batavorum Pipes and Drums o.l.v. William Leenders. Gehoord: zondagmiddag in het Kandinsky College, Nijmegen.
Indrukwekkende start met doedelzak