Het is de derde dirigent die de Nijmeegse Harmonie Hatert in een korte periode heeft aangesteld. Met Jan Wessing waait er een nieuwe wind door het orkest. Het experiment wordt niet geschuwd.
Dirigent Jan Wessing vindt dat hij met zijn neus in de boter is gevallen. Sinds een klein jaar werkt hij nu bij Harmonie Hatert. Hij had al direct door dat ze bij het Nijmeegs orkest veel kunnen.

Het enige dat Wessing doet, is de onvolkomenheden wat bijschaven. Hij zorgt ervoor dat het samenspel goed verloopt. Tevens heeft hij sinds kort aparte clubjes instrumentalisten geformeerd die samen de technisch lastige muziekstukken instuderen.
Jan Wessing schuwt het niet om met het orkest te experimenteren.”Maar eigenlijk deden ze dat al. Het is bij het orkest een dchte traditie om bijvoorbeeld met het Nieuwjaarsconcert iets speciaals te doen”. zegt hij lachend.

Dit jaar vindt er op 9 januari een concert plaats samen met de doedelzakband Batavorum Pipes en Drums.
Jarenlang heeft Jan Wessing ‘slechts’ één orkest onder zijn hoede gehad. Vroeger waren dat er meer, maar toen hij afgestudeerd was als dirigent, Ging Wessing in muziekinstrumenten. Hij begon een muziekwinkel in Den Bosch. Die heeft hij nu zo’n 15 jaar en het loopt prima.”Daarom heb ik nu wat tijd over. Nu kan ik me weer aan het dirigeren wijden. Ik heb altijd één orkest aangehouden om de feeling met het werkveld niet helemaal verloren te laten gaan. Dat was een fanfare”. Jan Wessing wilde echter wat anders, een harmonie-orkest en dat werd Hatert, want dat was op zoek naar een nieuwe dirigent. Al snel kwam Wessing in beeld.In de hafa-wereld (harmonie en fanfare) kent men elkaar.

“Hij heeft als een keer ingevallen voor onze vorige dirigent Theo Jetten”, vertelt Tonny Kersten, al 33 jaar lid van de vereniging.”Toen bleek dat Theo voorlopig niet meer zou kunnen dirigeren, adviseerde hij ons om naar een andere orkestleider uit te kijken”,legt hij uit.Theo Jetten is afkomstig uit de militaire muziekwereld, de Marinierskapel en juist anderhalf jaar bezig met het Hatertse orkest.
Jan Wessing bleek goed te liggen bij de orkestleden, dus die is het na een sollicitatieprocedure uiteindelijk geworden.
Ïn Maart van dit jaar werd ik aangenomen. De afgelopen maanden hebben we gebruikt om een beetje aan elkaar te wennen. De muzikanten moeten weten wat ik kan, hoe ik het doe, en ik moet weten wat zij kunnen”. De muzikanten van Hatert bleken heel wat in hun mars te hebben. Het orkest bestaat uit een kleine vijftig leden en vormt een hele hechte gemeenschap. Als ze na drie of vier jaar nog bij de vereniging zitten zijn het blijvertjes”, weten Wessing en Kersten. “Vaak zie je hele generaties van één familie in het orkest”.

De dirigent weet waar hij bij deze harmonie op moet letten. “Ze moeten de leestekens bij de muziek in de gaten houden. Daarmee onderscheidt een orkest zich. Als die goed uitgevoerd worden, breng je dynamiek in een stuk. Scherper worden. Daar was mijn voorganger Theo Jetten al mee begonnen. Ik bouw dat verder uit”.Daarom gaan de verschillende groepjes muzikanten ook samen stukken instuderen. Ze komen bijvoorbeeld een uurtje eerder naar de repetitie en gaan dan aan de slag.
Dit jaar heeft de harmonie deelgenomen aan de manifestatie Colourful City. In Hatert werd bijvoorbeeld een arena gebouwd van bamboestokken. Ze heeft daar opgetreden met een Moluks koor, er waren rappers, breakdancers en Idoldeelnemer Ron Link. Maar er zijn ook optredens geweest met Bo van de Graaf, de Nijmeegse jazzsaxofonist en bandleider. Een heel leuk initiatief vonden ze bij de harmonie.
Het nieuwjaarsconcert wordt ook weer een hoogtepunt in het concertprogramma van de harmonie.”We zijn geen looporkest dat op straat muziek maakt, maar we hebben wel zo’n twaalf optredens per jaar”, vertelt Wessing.

Op 9 januari is het concert in het Kandinsky College. Dan wordt er samengespeeld met de 42 man sterke Batavorum Pipes and Drums. Op het programma staat een medley van hits van Rob de Nijs, maar ook het muziekstuk Celtic Dance, de tv-tune van de Duitse Krimi-serie Derrick en samen met Batavorum Pipes and Drums worden Highland Cathedral en Amazing Grace ten gehore gebracht.
Afrika scoort het hoogst op wereldtrip